Vandrer med oppakning på Avernakø | Afstikker fra Øhavsstien

Udstyr til vandring

Foto: Daniel Villadsen

Det bliver endnu sjovere at trave derudad, når du har det rigtige udstyr på og med. Problemet er bare, at det er helt individuelt, hvad det ”rigtige” vandreudstyr er. Alligevel får du her seks meget overordnede råd til valg af tøj og grej.

Den rygsæk, som passer fint til din kæreste, er alt for lang til dig. Og du hundefryser i den sovepose, som hun sover trygt og lunt i året rundt.

Mange faktorer spiller ind ved valg af udstyr: Det terræn, du vil gå i. Din fysiske form. Årstiden. Hvor mange dage, du vil gå.

Her får du kun nogle enkle, generelle råd. De tager afsæt i, at du vil vandre på Øhavsstien eller andre steder i Danmark på alle årstider.

Læs også siden om Planlægning af vandreturen via linket her.

Lån og prøv dig frem
Lad være med at købe en masse grej, før du har erfaring og ved, hvad du har brug for. Begynd med nogle endagsture, tag noget gammelt, bekvemt tøj på og nogle godt udtrådt sportssko - og lån dig eventuelt frem til et sæt vandrestave og en rygsæk, hvis du ikke har en.

Senere kan du udvide med en overnatning i telt eller shelter og igen: Lån dig frem til sovepose, liggeunderlag, telt og kogegrej i første omgang.

Seks råd, før du køber

  • Prioriter et par gode vandresko og en rygsæk, der passer til dig - og måske et sæt vandrestave.
  • Spørg venner og bekendte om deres erfaringer med udstyr.
  • Kig rundt på nettet og dan dig et indtryk af udvalget i webshops med friluftsgrej.
  • Følg med i vandregrupper på Facebook (For eksempel:  ”Vi der vandrer”, ”Friluftsliv”, ”Friluftskvinder”). Her kan du spørge løs; vandrere deler gladeligt ud af deres erfaringer.
  • Gå på osetur i butikker med friluftsgrej. Prøv en masse rygsække, sko, vandrebukser mv, før du beslutter dig. Tjek det megastore udvalg af telte, liggeunderlag og soveposer. Personalet er næsten altid meget hjælpsomt; de ved, hvor vigtigt det er, at du får det rigtige udstyr til lige netop dig.
  • Før du køber, kan du tjekke, om dit ønskeudstyr er til salg brugt i en af de mange køb/salg grupper på web og Facebook. Ofte kan du finde et godt og billigt ”fejlkøb”.

Gode sko er det allervigtigste
Fodtøjet er det vigtigste, hvis du vil gå længere end 10 kilometer. Vandrestøvler behøver du ikke på Øhavsstien, men et par vandresko er det vigtigt at have.

De skal være brede nok og lange nok til, at du kan sprede tæerne, og der skal være plads til, at fødderne hæver i løbet af turen – for det gør de!

Du kan få dem ankelhøje, high cut, eller low cut (som almindelige sko). High cut-sko  støtter anklen og er fine i fugtige områder, især i ådalene på Øhavsstien. Men prøv begge dele og se, hvilke du føler dig bedst tilpas i.

Skoene skal være fleksible i forfoden og være støddæmpende. På Øhavsstien er der strækninger med hårde grusveje og asfaltveje, og så er det mest behageligt, at sålen fjedrer lidt. Langs asfaltveje er det bedst at gå i rabatten; det skåner fødderne.

Tag gerne to par sokker på ad gangen
Gode sokker forebygger gnavsår og vabler. En tynd sok under en tykkere er et nyttigt råd. Du kan købe gode specielle vandresokker i merinould, men i første omgang har du sikkert både tynde og tykke sokker i skuffen, som kan bruges. Prøv dig frem!  

Medbring også plaster og salve, som både kan forbygge og lindre problemer med vabler og muskelsmerter. Der er rigtig mange mærker på markedet, og du må selv finde ud af, hvilke typer, der virker bedst for dig.

Rygsækken skal passe DIG 
Rygsække findes i alskens kvaliteter og størrelser, og alt afhænger af, hvor langt du vil gå, og hvor meget, du kan/vil bære.

Men den skal naturligvis kunne rumme det, du har brug for. Til en flerdages telttur på Øhavsstien vil en 50-60 liters sæk normalt dække behovet.

Det er vigtigt, at rygsækken har den rigtige længde og er forsynet med et godt hoftebælte, der passer til din højde og drøjde. Så kan du bære det meste af vægten på hofterne og benene og dermed skåne din ryg og dine skuldre..

Sove- og spisegrej – hvor meget vil du slæbe?
Hvis du vil overnatte udendørs, får du brug for en sovepose, et liggeunderlag, måske noget kogegrej – og et telt, med mindre du satser på at sove i shelter.

Valgmulighederne er mange og kravene til sovegrej afhænger helt af årstiden og af, hvor meget du kan/vil slæbe - og naturligvis: hvor meget, du vil betale for det.
 

Tøj i mange lag
Pak så lidt og let tøj som muligt, og sørg for, at du alt efter temperaturen kan tage et ekstra lag af eller på: Undertrøje, T-shirt, langærmet bluse/skjorte, trøje og jakke.

Heldigvis er tøj af lette materialer som mikrofiber og uld særdeles velegnet til vandring på alle årstider. Det vejer mindre end bomuld og tørrer hurtigt.

Husk en hat/hue eller kasket. Det er vigtigt at holde hovedet koldt om sommeren og varmt om vinteren.

En regn-poncho kan dække både dig og rygsækken.

Du kan finde pakkelister til længere vandreture i Danmark på internettet, men husk: Medbring kun det nødvendige. Og er du i tvivl, så spørg dig til råds hos mere erfarne vandrere.

 

Vandrestave – måske?
Hvis du er i tvivl, om du har brug for vandrestave, så lån et sæt og prøv det af. Stavene aflaster knæ og ryg og forbedrer din balanceevne.

De kan være nyttige, hvis du har en tung rygsæk på ryggen og vandrer i smattede områder – især når det går opad og nedad. 

 

Husk altid rigeligt med vand
Om turen er kort eller lang: Husk rigeligt med vand, mobiltelefon og powerbank samt  måske termokrus, siddeunderlag, kort, foldere, guidebog og en lille kikkert.